Konstnär: Ragnar PerssonMedia: MåleriDatum: 2023

Ragnar Persson Green Room, i Bar Brillo

Den första utställningen på återöppnade Bar Brillo är med en konstnär som blivit älskad av Stockholms konstscen.
I Baren presenteras 10 verk på glas, samt ett stort textil verk.
Ragnar har även gjort motiv till Barmenyn och till ett antal servetter.

 

Ragnar Persson
Green Room
Bar Brillo, Taverna Brillo
17.10.2023-18.11.2023

 

Ragnar Persson visar verk i Bar Brillo från tisdag 17 oktober 2023 till lördagen den 18 nov.

Ragnar Persson (f.1980, SE) bor och arbetar i Stockholm. Han har en MFA från Konstfack University of Arts, Craft & Design. Ragnar Perssons verk finns representerat i flera privata och offentliga samlingar, bland annat Moderna Museets och Statens konstverk. Det finns en sprängkraft i Ragnars teckningar som är helt makalös.


Ragnar Persson
Pressbild, foto: Maja Flink

 

Ragnar Persson är född i Tavelsjö utanför Umeå under sin barndom spenderade han somrarna i Norrland.
Det kan vara därför som skog och djur återkommer i hans verk. Men inte bara barndomen utan även tonåren avspeglar sig i verken. Det som kan kännas som oskyldiga och gulliga motiv blandas med hårdrockens estetik (till exempel döskallar, svarta månar och mytologiska väsen).
I hans verk märks det hur Ragnar älskar att teckna, eller som han själv uttrycker det; ”Det finns en sprängkraft i teckningar som är helt makalös.”

När man arbetar med Ragnar så fascineras man av att alla detaljer är viktiga för att skapa en bra helhet. För nyöppningen av Bar Brillo så följde Ragnar hur Barens förvandlades till ett grönt rum, och han plockade upp lokalens stämning och anpassade verk för att skapa ett helhetsintryck.

Såhär beskriver Ragnar om inspirationen till en del av motiven som kommer att visas på Bar Brillo;

”Allt stannade upp efter att dom första hostningarna spred sig genom världen,
att stå och se ut genom fönstret var ett tag som att bevittna en scen ur en gammal western film, ett ökenlandskap utan människor medans vinden sakta svepte små ökenbuskar fram över marken, alla höll sig inne.

Där någonstans började jag gör dom första tuschteckningarna, först en, två per kväll, sen ökade takten, ibland 20 stycken på en kväll. När så hostningarna minskade och man vågade sig utanför dörren igen hade jag någonstans runt 600- 700 st tuschteckningar, runt 200 samlades i boken ”En studie i grått” resten la jag säkert på ett bra ställe.

Det blev en buffert att plocka av, ibland kan man plocka ut några motiv till en teckning ibland till ett screentryck, till Brillo plockade jag ihop ett urval som trycktes på glas, en restaurang behöver ju något som tål att man slänger en öl på dom!” 

Verken är en artist edition i upplaga 1/1 fast tryckt på glas istället för papper.

Ragnar är även aktuell med boken
En studie i grått
Boken har givits ut med förlaget Kaunitz-Olsson.

Utställningen startar tisdag 17 oktober 2023 och pågår t.o.m. 18 november 2023.
Verken går att beskåda under Taverna Brillos öppettider.

Mer konst

preview image
Konstnär: Ragnar PerssonMedia: MåleriDatum: 2023

Ragnar Persson Green Room, i Bar Brillo

Ragnar Persson visar verk i Bar Brillo från tisdag 17 oktober 2023 till lördagen den 25 nov. Den första utställningen på återöppnade Bar Brillo är med en konstnär som blivit älskad av Stockholms konstscen. I Baren presenteras 10 verk på glas, samt ett stort textil verk. Ragnar har även gjort motiv till Barmenyn och till ett antal servetter. Ragnar Persson är född i Tavelsjö utanför Umeå under sin barndom spenderade han somrarna i Norrland. Det kan vara därför som skog och djur återkommer i hans verk. Men inte bara barndomen utan även tonåren avspeglar sig i verken. Det som kan kännas som oskyldiga och gulliga motiv blandas med hårdrockens estetik (till exempel döskallar, svarta månar och mytologiska väsen). I hans verk märks det hur Ragnar älskar att teckna, eller som han själv uttrycker det; "Det finns en sprängkraft i teckningar som är helt makalös."
preview image
Konstnär: Amanda OomsMedia: KollageDatum: 2023

Amanda Ooms – Alla Timmarna. Med nya verk, med nyvunnen kärlek för collage.

Ooms har vågat såga sig igenom mögliga affischer på gatan, gulnade tidskrifter från förkrigstiden och klassiska mästerverk av Munch, Michelangelo, Picasso med flera. ALLA TIMMARNA har en dubbel betydelse. Arbetet tog Ooms ur en svår livskris. Att våga riva, klippa och skära helt ohämmat och sätta ihop på nytt gav henne möjlighet att se det egna livet på samma sätt. En massa bitar, viktiga och oviktiga, skapar en ny helhet. Det gäller att hitta skönheten, en form av ordning, även om vissa bitar är fula. Konstverken är en inbjudan till att se det gamla i nya sammanhang. Var och en kan välja sin historia i bilderna. Vi lever ju in en brytningstid, säger Amanda Ooms. Kanske måste vi våga riva sönder mer än bara bilder, och sätta ihop det på nytt?