Konstnär: Eric EricsonMedia: InstallationDatum: 2017

Lars Arrhenius och Eric Ericson, Tombolahjulet (2017)

Snurra Lars Arrhenius och Eric Ericsons Tombolahjul i Brillos entré mot Stureplan så får du ett meddelande att ta med,
kanske för stunden eller kanske för hela livet.

Texterna som Lars Arrhenius och Eric Ericson skrivit till matgästerna återkom tidigare i servettringarna och var då en förlängning av Tombolahjulet men med fler budskap.
Matgästerna får information som kan skapa bättre gruppdynamik kring måltiden och eventuell kognitiv terapi genom samtal.
Eric Ericson och Lars Arrhenius har skapat ett platsspecifikt permanent konstverk för Taverna Brillo.

Konstverket är ett Tombolahjul, tanken är att varje gäst får dra ett varv och sen får en slags spådom som säger något om ett scenario för deras kommande kväll/vistelse på Taverna Brillo. Dessa spådomar/meningar integrerades tidigare så att de även fanns på insidan av servettringarna på Taverna Brillo, så att verket även vandrar in i matsalen.

Lars Göran Arrhenius, född 8 december 1966 i Stockholm, död 18 april 2020 i Sofia distrikt i Stockholm, var en svensk målare, tecknare och grafiker. Arrhenius studerade vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Rijksakademie i Amsterdam. Han arbetade ofta med serier och animationer. Tillsammans med filmaren Johannes Müntzing skapade han kortfilmen En dag på varuhuset om minuterna före Anna Lindh-mordet på NK, där personerna avbildas som animerade skelett.Lars Arrhenius var gift med konstnären Martina Müntzing. Arrhenius är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum, Norrköpings konstmuseum, Moderna Museet, Malmö konstmuseum, Uppsala konstmuseum, Västerås konstmuseum, Arken i Köpenhamn, Victoria and Albert Museum och Stedelijk Museum i Amsterdam.

Eric Ericson är formgivare. Han finns tidigare representerad bland verken på Taverna Brillo med Traedmark (tillsammans med Akay). Eric Ericson är även författare och är mannen bakom böckerna: Mannen från Damaskus, Brev till Samhället, Brev till utlandet, Brev till Clara och Tyra, han är utöver det förläggare och driver förlaget Orosdi-Back.

KOM OCH SNURRA VÅRT HJUL!

Mer konst

preview image
Konstnär: Dan WolgersMedia: Skulptur

Dan Wolgers, Nattfiskare (2005) brons

Se här på Brillo, hur i stimmet och sorlet en (tudelad) gestalt liksom uppslukar, eller kanske tvärtom ger liv åt atmosfären där han nästan omärkligt svajar i rymden i matsalens ljusschakt, mellan himmel och jord. Evigt på väg, med slutna ögon, hejdar sig figuren ett slag och vilar sitt väldiga huvud i en korg på ryggen. Han bär sitt huvud, men är själv buren, av en tråd tunn som en dröm, eller en dröm tunn som en tråd. Det är bronsskulpturen Nattfiskare som fiskar drömmar åt hela trakten. En kolossal fångst i korgen.
preview image
Konstnär: Martin JacobsonMedia: MåleriDatum: 2020

Martin Jacobson, Panorama

Martin Jacobson Panorama, 2020, Olja på duk, 120 ggr 450 cm Martin Jacobson (f. 1978, Sverige) har gjort sig känd för sin teatrala motivvärld där vitt skilda visuella referenser möts i ett sökande efter motiv som för honom tycks mer funna snarare än skapade av honom själv. I sitt personliga bildarkiv, som under åren växt till tusentals bilder, söker Jacobson efter bilder som tycks laddade med kollektiva minnen och associationer. Dessa bilder sammanställs i collage som senare blir förlagor till hans målningar i vilka det bekanta tar en ny form och det obekanta likväl kan ge en känsla av att ha hittat hem.
preview image
Konstnär: Amanda OomsMedia: KollageDatum: 2023

Amanda Ooms, The swimmer will arrive soon, 2023, Collage

Amanda Ooms (född 1964) är autodidakt, hennes kol och tusch-teckningar har länge hänfört med en svärta och ett djup som drar åskådaren till sig. Amanda gör även mastiga och livliga collage, "The swimmer will arrive soon" är ett av dessa verk. Verket premiärvisades på Bar Brillo under 2023, under Amandas utställning, ALLA TIMMARNA. Detta verk kommer från ett arbete som hon i utvecklingsfasen kallade ”Bits of Berlin” och som skapades i Berlin Maj-Oktober 2023. Ooms har vågat såga sig igenom mögliga affischer på gatan, gulnade tidskrifter från förkrigstiden och klassiska mästerverk av Munch, Michelangelo, Picasso med flera.