Media: MåleriDatum: 2023

”Min farmor Hédi Fried”, konst av Sanna Fried

”Min farmor Hédi Fried”

10.05.2023 – 10.07.202
Verken är till salu och verklista finns här

 

Sanna Fried, barnbarn till förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried, visar utställningen ”Min farmor Hédi Fried” och verken är konstnärens tolkning av sina privata foton på sin farmor. Konstnären vill föra vidare Hédi Frieds kamp och visa hur hon ser henne som tredje generationens överlevande. I samband med öppningen av utställningen hålls också ett panelsamtal med fyra andra tredje generationens överlevare av förintelsen. Utställningen är tänkt att vara en mötesplats för samtal och reflektion.

 

”Min farmor Hédi Fried”, handlar om Sanna Frieds farmor, och deras relation och vad det innebär att leva som tredje generationen till en överlevande från ett folkmord. Sanna Fried är konstnär och barnbarn till författaren Hédi Fried (f.15/6-1924-d.19/11-2022)
”Jag vill, som ”third generation”, visa min farmor Hédi som jag ser henne och föra vidare hennes kamp genom att hålla hennes minne vid liv.”
–  Sanna Fried

 

I oljefärg tolkar Sanna Fried  privata foton på hennes farmor, som gammal och ung. Med tavlorna vill Fried skapa en utställning som också är en mötesplats för samtal och reflektion.

Sanna Frieds egna ord om utställningen:

Jag är barnbarn till fyra överlevande från Förintelsen. En av de fyra är min farmor, Hedi Fried. Min farmor är dock den enda som jag fått lära känna väl då mina andra mor/farföräldrar dog tidigt. Därför har farmor Hédi haft en extra speciell inverkan i mitt liv. 

Att ha Hédi Fried som farmor har inte alltid varit lätt. Min farmor var inte som ”andra farmödrar”. Hos min farmor fanns aldrig några nybakade bullar eller en varm famn att krypa upp i. Däremot fanns det i hennes hem gott om spännande föremål från hennes många resor, och hon tog med mig från unga år med på teatrar och operor. Det var också farmor som gav mig mitt allra första staffli, dukar och oljefärger, samt en stor aptit på världen och att resa. 

För mig var Hédi aldrig en ”farmor”, hon var någon som vigde sitt liv åt ett större budskap, genom att förmedla sin historia som en publik person och arbeta för mänskliga rättigheter och demokrati. Dock är hon någon jag är väldigt stolt över och har starka kärleksfulla band till. Hon berörde alla hon mötte och också mig. Hedi har varit med och format den jag är idag. 

Genom serien jag målar ger jag mig på att försöka sätta ord på känslor, tolka och förstå. Jag lär känna HEDI, som en ”vanlig” människa, en ensamstående mamma, en farmor, en affärskvinna och en världsvan vagabond. 

Det är ett intimt porträtt av en stark kvinna som gått vidare från något ofattbart och levt utanför det som förväntades av henne. Jag undrar också vem hon hade varit utan sina traumatiska upplevelser. 

Samtidigt reflekterar jag och behandlar ämnet att växa upp som 3e generation till en överlevande. Vad det innebär, vad man har för ansvar och hur det påverkar ens relation till sin familj. Ämnet möter jag genom mina tavlor och genom ett panelsamtal.