thumbnail mobile

Vernissage för Amanda Ooms – Med nya verk, med nyvunnen kärlek för collage.

Varmt välkomna på Vernissage i Bar Brillo
tisdag den 21a november kl 17:00–19:00 i närvaro av konstnären.
Taverna Brillo bjuder på förfriskning.
Stötta gärna Taverna Brillos konstsatsning genom att boka bord i anslutning till vernissage.

Amanda Ooms
ALLA TIMMARNA
21.11.2023 – 13.01.24

om utställningen ALLA TIMMARNA

Amanda Ooms femte utställning hos oss introducerar en ny period i hennes arbete. Från målningar i olja och kol övergick hon under våren 2023 till collage. ALLA TIMMARNA är hennes första utställningen av det arbete hon i utvecklingsfasen kallade ”Bits of Berlin” och som skapades i Berlin Maj-Oktober 2023.

Ooms har vågat såga sig igenom mögliga affischer på gatan, gulnade tidskrifter från förkrigstiden och klassiska mästerverk av Munch, Michelangelo, Picasso med flera.

ALLA TIMMARNA har en dubbel betydelse. Arbetet tog Ooms ur en svår livskris. Att våga riva, klippa och skära helt ohämmat och sätta ihop på nytt gav henne möjlighet att se det egna livet på samma sätt. En massa bitar, viktiga och oviktiga, skapar en ny helhet. Det gäller att hitta skönheten, en form av ordning, även om vissa bitar är fula.

Konstverken är en inbjudan till att se det gamla i nya sammanhang. Var och en kan välja sin historia i bilderna.

Vi lever ju in en brytningstid, säger Amanda Ooms. Kanske måste vi våga riva sönder mer än bara bilder, och sätta ihop det på nytt?


om Amanda Ooms

En av Stockholms mest folkkära, Amanda Ooms, återvänder med en utställning på Bar Brillo. 

Amanda Ooms (född 1964) är autodidakt,
hennes kol och tusch teckningar har länge hänfört med en svärta
och ett djup som drar åskådaren till sig.
Nu har Amanda börjat utforska en ny teknik och har fördjupat sig i denna, resultatet är mastiga och livliga collage.
Dessa verk premiärvisas nu på Bar Brillo.
Utställningen startar den 21a november och pågår t.o.m. 13 januari 2024.
Verken går att beskåda under Taverna Brillos öppettider.

Amanda Ooms

Amanda Francisca Ooms, född 5 september 1964 i Kråksmålaförsamling i Kalmar län, är en nederländsk-svensk skådespelare, författare och konstnär.

Amanda Ooms är uppväxt i främst Skåne. Ooms flyttade tidigt hemifrån och kom som 16 åring till Stockholm och sökte sig efter ett tag till Suzanne Ostens teaterkollektiv Unga Klara på Stockholms stadsteater. Hon filmdebuterade i Ostens Bröderna Mozart och spelade därefter huvudroller i flertalet skandinaviska filmer. På 1990-talet inledde hon en internationell karriär där hon spelat huvudroller mot skådespelare som Donald Sutherland, Alan Rickman, Geraldine Chaplin, Michael KitchenCiarán Hinds för att nämna några. Hon var under många år bosatt i London, Brighton, Berlin och Amsterdam. Hon flyttade så småningom tillbaka till Sverige och medverkade i bland annat Jan Troells film Så vit som en snö. Där hon porträtterade Sveriges första aviatris Elsa Anderson . 

Hon har nominerats till en Guldbagge tre gånger; 2006 för Harrys döttrar, 2007 för Sök och 2009 för sin roll i Maria Larssons eviga ögonblick.


Som konstnär har hon ställt ut sin konst i bland annat Stockholm, Malmö, Brighton, London, Bryssel och Köln. 

Två romaner finns på biblioteket Nöd vän dig het och Tåla mod. En monolog baserad på den senaste av dessa självbiografiska romaner spelades på Dramatens scen Lejonkulan i regi av Lena Endre.