Onsdag 10 november - Söndag 5 december
17:00 - 00:00
bar brillo

Oskar Hult visar Att promenera och andra målningar på Bar Brillo

Oskar Hult

10.11.2021 – 06.12.2021

Stockholm, november 2021

När Oskar Hult arbetar i ateljén finns inga skisser eller förlagor. Han låter materialet och handen skapa ett fokus, tillsammans. Han kan stå i ateljén i Västberga Industriområde och tänka ”skog” – fem minuter senare har han lyckats skapa någon märklig interiörmålning. Är det kanske ett minne? Kanske historia i förvandling? Målningen har tagit ett kliv bort från förväntningarna. En impuls har lyckats tränga sig fram bland tankarna och gjort sig beständig.
Omformat sig till fysisk form. Materia. Färg.

Han arbetar alltid med flera målningar samtidigt. De växer fram parallellt. Materialen och uttrycken är som på strövtåg. De söker sig själva men även varandra. Försöker hitta något gemensamt. Ett tillslag, en puls.

Det finns ingen tydlig förbindelse mellan tanke och bild. Snarare tvärtom. Han känner på färgen och mejslar fram rosa träd. Skapar omvägar för sig själv för att gång på gång få syn på Målningen på nytt. Från en annan vinkel. Med andra utsikter.

Han berättar att någon han kände en gång sa, i en tid han glömt bort, att skapandet handlar om ”en jämnt svävande uppmärksamhet”. Det är ett tillstånd han eftersträvar i ateljén. Ett dubbelseende. En tystnad. Den intuitiva bilden som ställer sig sida vid sida med verkligheten. Sedan en plötslig varseblivning och målningen börjar rulla.

Oskar Hult är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt Akademie der Bildenden Künste i Wien
och finns bland annat representerad i samlingarna hos Moderna Museet, Region Uppsala, Region Skåne, Norrköpings kommun och Region Kalmar Län.

Oskar Hult är representerad av Anna Bohman Gallery, Stockholm.

se verklista här