Onsdag 4 november - Tisdag 1 december
16:00 - 00:00
Växthuset

Utställning, Katarina Löfström – Fugue

Vi är mycket stolta över att kunna presentera dessa verk av Katarina Löfström

Fugue visas
2020.11.04 – 2020.12.01

Katarina Löfström (född 1970), är utbildad vid Konstfack och bor och arbetar i Stockholm. Hon arbetar framför allt med video, digitala animationer och skulpturala installationer. Hennes konst handlar ofta om att tänja på perceptionens gränser. Löfström arbetar gärna med audiovisuellt formspråk och är intresserad av optiska fenomen, ofta i relation till ljud.

Under senare delen av 90-talet jobbade hon med kommersiell film tillsammans med regissören Jonas Åkerlund, och skrev bl a manus till popvideos för Madonna, Prodigy och Moby innan hon återgick till sin egen konstnärliga praktik.

Hon har sedan dess arbetat med utställningar och offentliga gestaltningar i Sverige och internationellt. I somras kunde man se hennes verk Open Source (Panavision) på Nybroplan i Stockholm och hon har visats på institutioner som Bonniers Konsthall, Malmö Konsthall och Norrköpings Konstmuseum.

2019 tilldelades hon Filmformpriset för sina betydande insatser inom videokonst. Hon är representerad på Moderna Museet i Stockholm, på Neuer Berliner Kunstverein, i Wanås Skulpturpark, på biblioteket i Alexandria m.fl.

 

I Växthusbaren visar hon en version av sin filmserie Fugue, som är inspirerat av fåglars rörelser i flock. Namnet är en musikterm som kommer från latinet och betyder flykt – jaga.

Grupper av ljuspunkter rör sig över väggen i Växthusbaren och skapar slumpvisa flockar och formationer. Genom att använda sig av fåglarnas formationer som inspiration till den verket vill konstnären knyta an till hur vi som individer i en grupp tillsammans formar en ny helhet, baserat på flockmedlemmarnas enkla principer för att inte kollapsa flocken:

  • vidhäftning (rör dig i samma riktning som andra)
  • sammanhållning (håll dig nära andra)
  • repulsion (krocka inte)

 

Katarina Löfström representeras av galleri Andréhn-Schiptjenko i Stockholm.

www.katarinalofstrom.com

http://www.andrehn-schiptjenko.com/wp/katarina-lofstrom/