Onsdag 18 mars - Fredag 1 maj
18:00 - 00:00
Växthusbaren

Joakim Heidvall. Skogsbilder. Växthuset.

Taverna Brillo presenterar stolt; Joakim Heidvall.

Skogsbilder

18.3.2020 tills vidare.

 

“När jag målar med staffli i skogen är det viktigt att hitta en plats med relativt plan mark att stå på. Det är också viktigt att det är rätt ljusförhållanden. Du vill inte ha direkt solljus på eller bakom duken men heller inte stå under ett skuggande lövverk som färgar ljuset grönt. Det är även bra om det är folktomt.

När jag hittat en plats som uppfyller dessa kriterier tittar jag mig omkring efter ett bra motiv. Det kan vara en böjd gren eller en uppseendeväckande trädstam men det räcker med en samling granris för att jag skall ha nog med material då motivet egentligen är sekundärt. Jag använder det för att hitta vinklar till den underliggande skissen men slutar oftast titta upp kort in i processen. Det finns dock där att referera till vid behov.
Med skogen som bakgrund tillåts jag att tillfälligt frigöra mig från tankar och medvetna handlingar. Det hjälper mig att arbeta djärvare, utan att fästa mig vid enskilda delar av målningen. På så vis kan jag möblera om och ändra teckning och färgackord snabbt och utan ånger tills målningen fungerar. Då det snabba tempot gör att de flesta besluten sker undermedvetet skapas en situation där jag kan tillåta mig att kanalisera influenser och referenser, framförallt ur den modernistiska målartraditionen i detta fall, så att dom blandas med intrycken från naturen runtomkring mig.
Att återupprepa handlingen att gå ut och måla i skogen som så många gjort tidigare genom historien blir alltså ett sätt för mig att på ett intuitivt plan undersöka och assimilera det modernistiska måleriets historia och praktik.”

Verken är till salu.
Verkförteckning finns här

Vid intresse kontakta; calle.carboni@svenskabrasserier.se