Onsdag 21 april - Torsdag 1 juli
00:00 - 00:00
Växthuset

Elin Odentia (ed-art ed.) & Stina Löfgren via SAK

Elin Odentia Above and beyond me

Taverna Brillo visar ett verk som är ett samarbete mellan ed. art och Sveriges Allmänna Konstförening

Elin Odentia skapar i sina verk intrikata former, arbetar med minutiös noggrannhet fram kulörer och ytor; rumslighet eller ett slags kroppar som kan vrida sig undan eller konfrontera. De två motställda mjuka vågformer känns igen från Odentias storskaliga målningar, men för detta tryck ville hon skapa något specifikt för grafik.

 

–Jag visste att jag ville jobba monokromt och låta papperets färg och yta vara en del av verket. Jag har tänkt mycket på hur någonting väldigt enkelt kan kännas så överväldigande och starkt, som en färg eller en form eller en rörelse.

Elin Odentia om Above and beyond me

Serigrafin är tryckt med två blåa färger med olika mycket transparens i tre lager. I mitten framträder en subtil rektangel med samma proportioner som pappret och skapar på samma gång en rumslighet och pekar på papprets form och materialitet. Den blå färgen har historisk varit kostsam att framställa och betraktats som helig och upphöjd. Den får här spela huvudrollen och frammanar en stillhet och ett lugn, något att försvinna i och meditera över, ett slags nutida ikonbild.

 

Elin Odentia
Above and beyond me, 2021
Serigrafi, 50 x 40 cm
Uppl. 80
Tryckt av konstnären och Catarina Landberg på Atelier Landberg, Stockholm
Pris 3 500 kr inkl medlemskap i SAK 2021/4 650 kr ink ram

Ett samarbete mellan ed. art och Sveriges Allmänna Konstförening
Läs mer på www.ed-art.se

 

ed-art säljer konst i upplaga av några av Nordens främsta konstnärer, såväl som av unga talanger, med målet att göra bra konst tillgänglig för fler. Alla konstverk återfinns på www.ed-art.se och i showroomet på Hagagatan 14 i Stockholm. /Kontakt: Elisabeth Blennow Calälv, elisabeth@ed-art.se

 

Stina Löfgren Herbarium

Stina Löfgrens SAK Edition Herbarium är fantastiska naturstudier i emalj, organiska former, överdrivna i färg och storlek. Objekten bär hennes omisskännliga formspråk med reducerade former, där den tecknade linjen är central, den markerar, avgränsar och anger motivet. Emaljen som material är slitstarkt och hårt vilket kontrasterar fint mot de motiv hon arbetat med, sköra löv och andra växtdetaljer.

“Jag har gått och filosoferat över livet och tittat på naturen, och fick en stark önskan av att göra enkla och vackra saker, någonting självklart. Så det här är resultatet av det – små skogsfynd i uppförstoring.”

Stina Löfgren om serien Herbarium

Stina Löfgren
Herbarium, 2020
Emaljerad stålplåt
Varierande storlek
Serie 30 individuella verk
Pris: 4 500 kr inkl medlemskap i Sveriges Allmänna Konstförening 2021

Sveriges Allmänna Konstförening (SAK) är landets äldsta och största allmänna konstförening med syfte att stödja samtidskonsten och väcka intresse för samtida konst.  Läs mer på www.konstforeningen.se

Kontakt: Anna Hesselbom anna.hesselbom@konstforeningen.se