christian luktar på vin
thumbnail mobile

Vår sommelier Christian lär dig allt om vin

Vår nya sommelier Christian Lundin har lång och bred erfarenhet erfarenhet av viner och hur man bäst kombinerar dem med mat. Fånga honom nästa gång du besöker oss för att få en vinrekommendation, det ger en förhöjd smakupplevelse, du kommer inte att ångra dig.

Hej Christian! Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Jag är en vinentusiast av rang som har jobbat inom restaurang- och hotellbranschen i nästan 18 år. Precis som Taverna Brillo är jag halvitalienare och halvsvensk. Min farmor är uppväxt på en vingård i Neapel, så det är kanske inte så konstigt att jag är jobbar med det jag gör här på Brillo!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag fullkomligt älskar italiensk kultur och uteliv. Speciellt mat och vin! Det bästa med Brillo är att det känns som att man är på en italiensk piazza, du hittar aperitivon på vägen in, en god pizza eller fyra-rätters i matsalen och sen fortsätter kvällen in i dimman i Växthusbarerna. Och jag finns här hela kvällen för att kunna guida dig till en fantastisk dryckesupplevelse.

vin på brillo

Vilket är ditt favoritvin?

Bubbel i alla dess former. Det är så festligt, dessutom passar det väldigt bra med mycket mat. Ofta tänker man att man ska dricka vin till maten, men bubbel funkar precis lika bra. Det är en dryck för alla tillfällen helt enkelt som dessutom finns som vitt, rosa och rött. Röd, torr och krispig Lambrusco är ett italienskt bubbel som jag tycker att alla borde testa bums!

Berätta om den nya baren och vad den ska spegla!

Precis in till höger har vi gjort om vår gamla glass- och espressobar till en härlig bar. Här hittar du de allra bästa italienska vinerna. Visste du att Italien har mer än 1000 lokala druvor som odlas aktivt? Vi vill lyfta fram de som inte riktigt har fått sin tid i rampljuset ännu, det finns mer än Ripasso och Nebbiolo. Till exempel så finns det en massa häftiga naturviner från Italien. Vi erbjuder faktiskt viner från gårdar där man har producerat sitt naturvin på samma sätt sedan 1800-talet. Häftigt va?

 

Men med detta sagt så kan man självklart slinka in här på en AW och bara ta en öl eller drink också, det går så bra så!

christian visar upp vin

Trendvin 2023?

Hmm, bra fråga... Det intressanta med trenderna är att det har stått lite stilla de senaste åren. Av ett skäl jag nog inte behöver namnge, men jag kan säga att det börjar på C. Hur som helst, jag tror faktiskt stenhårt på klimatsmarta och hållbart odlade viner. Jag tycker verkligen att man ska försöka tänka på miljön, arbetsvillkoren för vinproducenterna och ens egen hälsa när man väljer vin. Och det finns ju så mycket otroligt hållbara och klimatsmarta viner! Som till exempel viner från Kampanien, landskapet kring Neapel där man odlar relativt småskaligt och där man aldrig lärt sig att tillsätta något strunt. Den här regionen har trendat både i New York, London och Stockholm.

skålar med vinglas

Berätta något roligt om vin som alla kanske inte känner till?

Den roligaste faktan om vin är nog helt enkelt att om man tar en näve vindruvor, krossar och pressar dem och jäser dem så blir det vin. Så enkelt! Vin är ett av de mest naturliga alkoholhaltiga drycken som finns. Vinproduktion är såklart ett helt otroligt hantverk som man inte ska förminska. Temperatur, vilken typ av jord man odlar i, hur och när man skördar påverkar ju slutresultatet otroligt mycket. Ju mer kärlek och kunskap vinodlaren har för hantverket, desto godare blir det!