Löjromspizza från taverna brillo
thumbnail mobile

Historien om Taverna Brillos klassiska Löjromspizza

Pizzadeg, löjrom, crème fraîche, dill och Prästost. Fem ingredienser som kom att skapa en modern klassiker; Löjromspizzan. Den har sitt ursprung hos oss på Taverna Brillo och det här är historien om hur den kom till.

Året då vi hade för mycket löjrom

År 2013 hade vi ett riktigt bra löjromsår. Det här fick vår dåvarande kökschef, Magnus Nilsson, och vår kock Alexander Jansson, att fundera på vad man skulle kunna göra med löjrom fast på italienskt vis.

Inspirerade av en annan klassiker

Först testade duon att helt enkelt göra en vanlig pizza med tomatsås, lite annat gott och så löjrom. Det var i ärlighetens namn helt okej, men ingen superhit. När de spånade vidare vandrade tankarna iväg till en Sturehof-klassiker: löjromstoasten.

Kunde man göra en variant på löjromstoasten där pizzabotten representerar rostbrödet?

Löjromspizza

Löjromspizza

pizzabagare gör löjromspizza

I pizzaköket

1/1

Taverna Brillos Löjromspizza - en omedelbar succé

Kunde man göra en variant på löjromstoasten där pizzabotten representerar rostbrödet? Javisst. Man bakade av botten tillsammans med crème fraîche och Prästost. Sedan klickade man på små delar av löjrom, crème fraîche och dill. Vips så var Löjromspizzan född. Den blev en omedelbar succé och lades till i menyn direkt, och den har inte försvunnit sen dess.

 

Ja, så gick det till när Löjromspizzan för första gången såg dagens ljus. Kanske har den blivit en av dina favoriter på Taverna Brillos meny. Och kanske har du till och med gjort den hemma själv? Om inte, varsågod. Vi bjuder på receptet. Buon appetito!

taverna_brillo_pizza_1

Receptet på Taverna Brillos Löjromspizza

Du behöver:

Brillos pizzadeg – (4 port)
1/2 liter vatten, 780 g vetemjöl (helst tipo 00 eller starkt vetemjöl hög proteinhalt), 5 g jäst, 25 g havssalt

50 g grovt riven 24 månaders lagrad Prästost

50 g löjrom

150 g crème fraîche

Finhackad rödlök

Finhackad gräslök

Dill

Citron

 

Gör såhär:

  1. Pizzadeg: Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, olivolja och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 minuter i maskin eller ca 15 minuter för hand.
  2. Dela degen i 4 delar (för 4 port) och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250°C.
  4. Dra eller kavla ut degbiten till tallriksstor pizza och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  5. Bred ut 4 msk crème fraîche med några droppar citron på pizzabottnen och strö över prästosten.
  6. Grädde i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.
  7. Ta ut och garnerna med gräslök, rödlök, löjrom, crème fraîche, dill och citron.